I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.
Att förstå hur pensionen fungerar är egentligen ganska enkelt - tänk på den som uppskjuten lön. Den sätts undan medan du jobbar, så att du får den när du slutat jobba.
Sambandet mellan arbete och pension är också ganska enkelt - ju mer du arbetar och ju högre lön du har, desto mer tjänar du in till din pension.
Men pension är också en försäkring - den fungerar inte som ett sparkonto där du kan ta ut pengarna när och hur du vill.
Den dag du slutar att jobba får du troligen pension från flera olika håll. För att visa hur pensionssystemet fungerar används ofta pensionspyramiden. Hur stora de olika delarna är i pensionen, eller om alla delar finns med, är individuellt.
Allmän pension utgör basen i pyramiden. Det är den pension som du enligt lag har rätt till och som Pensionsmyndigheten ansvarar för. I den allmänna pensionen ingår inkomstpension och premiepension.
Det finns även andra delar i den allmänna pensionen, till exempel garantipension, som betalas till den som har haft låg eller ingen inkomst.
Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Storleken på pensionen grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Du tjänar alltså in till den allmänna pensionen även på inkomster från arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning.
Varje månad betalas det in en summa till din allmänna pension som motsvarar 18,5 procent av din lön. Men det finns ett inkomsttak - delar av din inkomst som ligger över det tjänar du inte in någon pension på.
Det finns ingen åldersgräns för när du kan börja eller sluta att tjäna in till din allmänna pension. Jobbar du extra sedan du har gått i pension fortsätter du att tjäna in pengar till din allmänna pension.
Andra saker som påverkar pensionens storlek är hur premiepensionen placeras, hur stora avgifter du betalar för fonderna där och hur värdet på börsen utvecklas. Dessutom påverkas din allmänna pension också av hur det går för Sveriges ekonomi. Om läget i ekonomin är sämre kan pensionerna sänkas, går det bra för Sverige kan de höjas.
Pensionsmyndigheten hanterar den allmänna pensionen och sköter alla utbetalningar. Vill du veta mer om den allmänna pensionen och vad du kan göra för att höja din pension, kan du läsa mer på Pensionsmyndighetens webbplats.
Mellanlagret i pyramiden är tjänstepension. Det är fackförbund och arbetsgivarorganisationer som genom kollektivavtal har kommit överens om att det ska finnas tjänstepension i olika branscher.
Det finns flera olika tjänstepensionsavtal. Vilket du tillhör beror på vilket område du jobbar inom och vilken arbetsgivare du har. Det finns till exempel ett avtal för statligt anställda, ett annat för anställda inom kommuner och regioner och ytterligare ett avtal för privatanställda tjänstemän.
Har din arbetsgivare kollektivavtal kan du vara säker på att du har tjänstepension. Men även arbetsgivare som inte tecknat kollektivavtal kan betala tjänstepension för sina anställda. Vill du veta vad som gäller för dig, ska du fråga din arbetsgivare.
Du som är arbetare och anställd i ett privatägt företag har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO och som administreras av Fora. Byter du arbetsgivare kan det innebära att du får en annan tjänstepension än Avtalspension SAF-LO.
Det egna sparandet är toppen på pensionspyramiden. Behovet av eget sparande till pensionen ser olika ut från person till person. Om du vill gå i pension tidigt eller om du jobbar deltid i längre perioder kan du själv behöva komplettera den allmäna pensionen och tjänstepensionen med eget sparande.
Sparandet kan se ut på många olika sätt. Två exempel på långsiktigt pensionssparande är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto, ISK, eller spara pengar i en kapitalförsäkring. Ett annat sätt att spara till framtiden är att amortera på bolån.
På konsumenternas.se finns en pensionsguide där du kan läsa mer om eget sparande till pension, och bland annat jämföra bolagens villkor och avgifter.
För att få en samlad bild av storleken på din framtida pension - den allmänna pensionen, tjänstepensionen och eventuellt eget sparande - loggar du in på minPension. Där kan du göra prognoser och bland annat se hur utbetalningstid och pensionsålder påverkar pensionens storlek.