Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor för att:

  • Rapportera löner och se tidigare lämnade rapporter
  • Se företagets fakturor och saldon
  • Lägga upp fler administratörer

Tips!
 - Instruktioner månadsrapportering

Individuppgifter och uppmärkning

För att lönen ska kunna rapporteras behöver de anställda ha ett svenskt personnummer eller samordnings­nummer samt tilldelas en upp­märkning.  Upp­märkning är grunden för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänste­pension.  

Alla arbetare du ska rapportera in lön för, måste ha en upp­märkning. Det går inte att rapportera lön för en individ utan upp­märkning.

De flesta företag har bara en upp­märkning. Upp­märkningen behöver endast uppdateras vid förändringar, exempelvis vid byte av kollektiv­avtal. De upp­märkningar som gäller för ert företag finns på Mina sidor under Företagets upp­märkningar.

För att anställda ska kunna rapporteras krävs att de har svenskt personnummer eller samordnings­nummer. Ansökan om samordnings­nummer görs hos Skatteverket.

Individuppgifter som behöver lämnas

Toggle

När en arbetare ska registreras och märkas upp första gången, behöver ni  lämna vissa individuppgifter. 

De uppgifter Fora behöver är:

  • Personnummer eller samordnings­nummer, 12 siffror. Det går inte att registrera och rapportera lön för en individ som inte har personnummer eller samordnings­nummer. Ansökan om samordnings­nummer görs hos Skatteverket.
  • För- och efternamn. 
  • Adress - endast för individer med samordnings­nummer (styrkt eller ostyrkt).

För individer med skyddad identitet kan namnfälten fyllas med valfritt innehåll, till exempel No Name eller Förnamn Efternamn. För de individer som finns i Statens personadressregister (SPAR) skrivs inrapporterade uppgifter över efter synkronisering med registret.

Då ska de anställda märkas upp

Toggle

Alla nuvarande anställda från 13 år och uppåt inom personalkategorin arbetare behöver ha en upp­märkning. Den görs en gång och ligger till grund för alla kommande löne­­rapporteringar. Upp­märkningen behöver bara ändras vid personalförändringar eller byte av  kollektiv­avtal.

Det spelar ingen roll vilken anställnings­form den anställda har – tillsvidareanställd, timanställd, extraanställd, vikarie, anställd med lönebidrag – alla arbetare ska tas med. Även arbetare över 65 år ska märkas upp och löne­rapporteras.

Inför företagets första löne­­rapportering

Vid personalförändringar

Genomför uppmärkningen

Toggle

Det är anställda i personalkategori arbetare, eller eventuella andra på företaget som omfattas av Avtals­pension SAF-LO, som ska tilldelas en upp­märkning.

Upp­märkningen kan antingen göras separat, eller i samband med att lönerna rapporteras. Ert företags upp­märkningsalternativ finns på sidan Företagets upp­märkningar på Mina sidor och i e-tjänsten Administrera arbetare.

Exempel på hur uppmärkningen kan se ut

Toggle

Upp­märkningen består av ett unikt id (till exempel FOK123456), personalkategori (arbetare) samt namn på kollektiv­avtal. I Foras e-tjänster skrivs id, personalkategori och kollektiv­avtalsnman ut, medan det i en del lönesystem bara är id som används.

FOK är en förkortning av försäkringsomfattningskod och används ibland som synonym för upp­märkning.

Exempel - företag med kollektiv­avtal

Exempel - företag utan kollektiv­avtal

Så rapporterar du

Hur upp­märkning och löne­­rapportering rent praktiskt går till beror på om  företaget har ett lönesystem med stöd för upp­märkning eller inte.

Manuell inmatning på Mina sidor

Manuell inmatning passar mindre företag med få anställda. Även företag som inte kan ta ut en komplett json-fil från sitt lönesystem kan behöva mata in uppgifter manuellt.

Rapportera med fil från lönesystem

Om företagets lönesystem har stöd för både upp­märkning och löneuppgifter tar du ut en json-fil som laddas upp på Mina sidor.

Vad är upp­märkning och varför är den så viktig?

Filmen beskriver vad upp­märkning är, vad den gör för nytta, när den ska göras och varför. 

Längd: 1:18 minuter
Ljud: Svenskt tal. 
Textning: Svenska och engelska. Du väljer själv språk i spelaren.