Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Få vet vad tjänstepensionen innebär

28 december 2017

Drygt åtta av tio svenskar i åldrarna 25 till 65 år vet om de har tjänste­pension eller inte via sin anställning. En tredjedel upplever dock att de har dålig kunskap om sin tjänste­pension och vad den kommer att innebära för den totala pensionen. Det visar en ny undersökning från Fora.

I Sverige har de flesta en tjänste­pension och undersökningen pekar på att en klar majoritet, 85 procent, känner till om de omfattas av tjänste­pension. Men undersökningen visar också att det finns en osäkerhet bland många om vad detta innebär. En dryg tredjedel, 34 procent, uppger att de har dålig kunskap om sin tjänste­pension och vad den kommer att innebära när de går i pension.

- Det är positivt att så många känner till om de har tjänste­pension men samtidigt oroväckande att en så stor del upplever sig ha dålig kunskap om tjänste­­pensionens betydelse för den framtida pensionen, säger Thomas Billberger, pensions­specialist på Fora.

Undersökningen visar också på att kvinnor i högre grad uppger att de har dålig kunskap om sin tjänste­pension (39 procent), medan män i högre grad uppger att de har bra kunskap (37 procent). Kunskapen tycks också öka med åldern. Personer i åldern 55 till 65 uppger i högre grad att de har bra kunskap (39 procent), medan de som är mellan 25 till 34 år uppger att de har dålig kunskap (46 procent).

- Att intresset för och kunskapen kring pension ökar med åldern är naturligt men det vore bra om också fler yngre engagerade sig i sin pension. Att tidigt skapa sig en uppfattning om sin pension och de val som står till buds är en bra investering för framtiden, säger Thomas Billberger.

- Mitt främsta tips för en bra framtida pension får ändå bli att jobba hos en arbetsgivare som har kollektiv­avtal, då kan man vara säker på att man får tjänste­pension. För den som vill få koll på sin egen pension så kan min­pension.se vara ett bra sätt att komma igång. Där finns samlade uppgifter och information kring allmän pension, tjänste­pension och privat pensions­sparande, berättar Thomas Billberger.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i september 2017 av Novus på uppdrag av Fora. 1003 personer i åldrarna 25-65 besvarade frågorna. Undersökningen gjordes via webbintervjuer bland Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

20 augusti 2024

Charlotte Anderén Fornander utses till tillförordnad vd för Fora

Foras nuvarande vd, Elisabeth Wisén, lämnar sin position. Hon ersätts av Charlotte Anderén Fornander, som tillträder som tillförordnad vd från och med den 1 september 2024.

2 juli 2024

Glad sommar!

Nu är sommaren här och vi på Fora vill tacka alla er som varit i kontakt med oss under våren i olika sammanhang. 

18 juni 2024

Semester och paus - kanske bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar

Juli och första delen av augusti är den vanligaste perioden för svenskarnas sommarsemester. Då tar vi en längre paus från jobbet och förhoppningsvis infinner sig semesterlugnet. Kanske är det bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar?

23 maj 2024

Gemensam bolagsstruktur banar väg för varumärket Avtalat

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har enats om nästa steg för varumärket Avtalat och en framtida bolagsstruktur för valcentralerna Fora och Collectum samt informationsbolaget Kollektivavtalsinformation. Det här innebär att all operativ verksamhet i huvudsak samlas i ett och samma bolag, till exempel IT och kundservice. 

7 maj 2024

Olgas resa från hovmästare till systemutvecklare på Fora

Mycket eget driv och intensiva studier tog Olga Korobeinik till ett nytt kapitel i yrkeslivet. Hon lämnade restaurangbranschen och började arbeta som systemutvecklare på Fora. ”Det bästa valet jag har gjort”, säger hon själv. Här berättar hon mer om den prestigelösa kulturen, Foras viktiga uppdrag och en spännande digital transformation. Kanske är Fora en plats för dig?

av 23
>