Arbetsgivare som har betalat avgift till någon av de tre omställningsorganisationerna TRR, TSL eller TRS kan få ersättning för denna kostnad. De arbetsgivare som berörs kan läsa mer genom att logga in på Mina sidor.
I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.
10 oktober 2019
Nu gör Fora, arbetsgivarförbund och fackförbund ett arbete för att förtydliga vad som gäller kring kompletterande pensionspremier. Bakgrunden är att det under de senaste åren har slutits flera förbundsvisa överenskommelser om kompletterande pensionspremier och det har inte alltid varit helt lätt för företagen att rapportera rätt underlag till Fora.
- Vi arbetar hela tiden med att göra vår lönerapporteringstjänst och information bättre för att underlätta för företagen. Vi har dock i dialog med vissa förbund fått information om att det finns företag som kan ha rapporterat fel och det behöver vi tillsammans korrigera så att rätt person får rätt ersättning, säger Bodil Nelsson, avdelningschef för Partsrelationer och produkt på Fora.
Totalt finns ett 80-tal kompletterande pensionspremier. De kallas extra pensionsavsättning, deltidspensionsavsättning, livsarbetstidspension eller arbetstidspension beroende på vilket avtal de ingår i. Överenskommelserna är på förbundsnivå, mellan fackförbund och arbetsgivarförbund. Under 2018 var det cirka 900 000 personer som fick inbetalningar av kompletterande pensionspremier via Fora.
Kompletterande pensionspremier har blivit vanligare i samband med de senaste avtalsrörelserna. Fora har stöttat företagen genom att bland annat förbättra lönerapporteringstjänsten. Rapporteringen ligger i sin tur till grund för en korrekt fakturering och överföring av pensionspremier.
När reglerna för de olika kompletterande pensionspremierna är genomlysta kan det innebära att Fora gör en korrigering av lönerapporteringen för vissa företag. Då får företaget en retroaktiv fakturering där kostnaden för de kompletterande pensionspremierna justeras. Alla berörda företag får ett brev med mer information. På fora.se finns en lista över alla kompletterande pensionspremier och Fora arbetar med att ytterligare förtydliga informationen till företagen för att underlätta deras rapportering.
Vad är en kompletterande pensionspremier?
Det är en överenskommelse om ytterligare avsättningar till tjänstepension. Den kan regleras i förbundsvisa överenskommelser eller direkt mellan en arbetstagare och arbetsgivare.
Det finns ett 80-tal kompletterande pensionspremier.
Läs mer under punkten Kompletterande pensionspremier. Här finns en lista över alla kompletterande pensionspremier som Fora administrerar.
Hur ser den anställde om hen har fått inbetalningar för kompletterande pensionspremier?
Gå in på Mina sidor på fora.se och ladda ned pensionsbeskedet för 2018. Under rubriken Lön och premier framgår det om du har någon kompletterande pensionspremie, det kan då stå exempelvis deltidspension eller livsarbetstidspension beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av.
Vill du veta hur det ser ut för tidigare år så ring vår kundservice på 08-787 40 10.
Hur vet arbetsgivaren vilka av medarbetarna som omfattas av kompletterande pensionspremier?
Det framgår av de kollektivavtal som företaget har tecknat och är beroende av vilket kollektivavtal som medarbetarna tillhör.
Arbetsgivare som har betalat avgift till någon av de tre omställningsorganisationerna TRR, TSL eller TRS kan få ersättning för denna kostnad. De arbetsgivare som berörs kan läsa mer genom att logga in på Mina sidor.
På uppdrag av Pensionsnämnden gör Fora varje år en uppföljning av de anslutna pensionsbolagen i syfte att säkerställa att de fortsatt uppfyller de gällande anslutningsvillkoren för Avtalspension SAF-LO (ASL).
Allhelgonahelgen är den helg under året då många av oss minns våra närstående som har gått bort. Det kan också vara en tid att tänka på sin egen bortgång. Vet du vad som händer med din tjänstepension den dag du inte längre finns?
Arbetsmarknadens parter har kommit överens om en ändring i försäkringsvillkoren som innebär att grundpremien (före detta minimipremien) höjs till 1 000 kronor per år från och med 2024 för företag som inte har anställda. Kostnaden för 2024 debiteras i efterhand i början av 2025.
Tjänstepensionens dag firas varje år den 27 september. Syftet är att uppmärksamma och påminna om att tjänstepension är en viktig förmån som har stor betydelse för den totala pensionen.