Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Tio dagar kvar på lönerapporteringen

21 januari 2022

Nu är det tio dagar kvar tills Foras e-tjänst för löne­­rapportering för år 2021 på Mina sidor stänger den 31 januari. I företagens löneprogram finns alla uppgifter om slutliga löner för föregående år. ”Så gör det bara”, säger två erfarna ekonomer.

Karl-Gunnar Miltsis, ekonomichef på Assistera Skandinavien, och Ingela Karlsson, löneansvarig på Munkforssågar, har båda mångårig erfarenhet av att årligen rapportera slutliga löner till Fora.

– Av gammal vana vill jag, och fler med mig tror jag, först göra januarilönerna, fast det inte alls behövs. Rapporteringen gäller ju slutliga löner för föregående år, med sista lön för december. Det går därför alldeles utmärkt att göra rapportering i början av januari. Så mitt råd till både mig själv och andra: Gör det så tidigt som möjligt, säger Karl-Gunnar Miltsis.

Ingela Karlsson rapporter in löneuppgifter för fem bolag inom koncernen Munkfors Industri där Munkforssågar är ett dotterbolag. Hennes tips är att helt enkelt bara bestämma sig att ”nu gör jag det”.

– Alla uppgifter finns i löneprogrammet, men jag tar alltid en säkerhetskopia först. Sen kollar jag igenom siffrorna, tar ut rapport och skickar in till Fora. Det är enkelt och går snabbt, när man väl gör det, säger Ingela Karlsson.

Därför ska lönerna rapporteras

Genom rapporteringen får Fora uppgifter om företagets faktiskt utbetalda löner för föregående år och vilka anställda arbetare företaget har haft.

De slutliga lönerna används för att räkna ut företagets slutliga kostnad för försäkringar och tjänste­pension för föregående år. Den slutliga kostnaden jämförs med hur mycket pengar företaget redan har betalat. Har företaget betalat för lite eller för mycket justeras detta på februarifakturan.

Genom löne­­­rapporteringen får Fora också veta vilka arbetare som varit anställda på företaget under året och hur mycket de har tjänat. Uppgifterna används för att beräkna och föra över pensions­premier till pensions­förvaltarna. Den som räknas som företagare ska inte tas med i löne­­­rapporteringen.

20 augusti 2024

Charlotte Anderén Fornander utses till tillförordnad vd för Fora

Foras nuvarande vd, Elisabeth Wisén, lämnar sin position. Hon ersätts av Charlotte Anderén Fornander, som tillträder som tillförordnad vd från och med den 1 september 2024.

2 juli 2024

Glad sommar!

Nu är sommaren här och vi på Fora vill tacka alla er som varit i kontakt med oss under våren i olika sammanhang. 

18 juni 2024

Semester och paus - kanske bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar

Juli och första delen av augusti är den vanligaste perioden för svenskarnas sommarsemester. Då tar vi en längre paus från jobbet och förhoppningsvis infinner sig semesterlugnet. Kanske är det bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar?

23 maj 2024

Gemensam bolagsstruktur banar väg för varumärket Avtalat

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har enats om nästa steg för varumärket Avtalat och en framtida bolagsstruktur för valcentralerna Fora och Collectum samt informationsbolaget Kollektivavtalsinformation. Det här innebär att all operativ verksamhet i huvudsak samlas i ett och samma bolag, till exempel IT och kundservice. 

7 maj 2024

Olgas resa från hovmästare till systemutvecklare på Fora

Mycket eget driv och intensiva studier tog Olga Korobeinik till ett nytt kapitel i yrkeslivet. Hon lämnade restaurangbranschen och började arbeta som systemutvecklare på Fora. ”Det bästa valet jag har gjort”, säger hon själv. Här berättar hon mer om den prestigelösa kulturen, Foras viktiga uppdrag och en spännande digital transformation. Kanske är Fora en plats för dig?

av 23
>