På uppdrag av Pensionsnämnden gör Fora varje år en uppföljning av de anslutna pensionsbolagen i syfte att säkerställa att de fortsatt uppfyller de gällande anslutningsvillkoren för Avtalspension SAF-LO (ASL).
I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.
20 januari 2023
Nu pågår rapporteringen av slutliga löner för 2022. Den 2 januari klockan 07.00 öppnade Fora sin e-tjänst för rapportering och två minuter senare hade Frändefors Golv som första företag lämnat in sin lönerapport.
Alla arbetsgivare som har avtal med Fora och har anställda behöver lämna in uppgifter om slutliga löner för föregående år. E-tjänsten för rapportering finns på Mina sidor och den öppnar första vardagen i januari och sista dagen för att rapportera är den 31 januari. I år var Frändefors Golv AB i Mellerud först av alla med att lämna in sina löneuppgifter.
- Det har under åren blivit så mycket enklare att lönerapportera till Fora. Allt finns inlagt i löneprogrammet, så egentligen är det ju bara att göra det, säger Josefine Gahnström, administrativt ansvarig på Frändefors Golv.
Josefine brukar enligt henne själv inte vara lika blixtsnabb varje år.
- Denna gång hade jag gjort en lista före nyår med allt administrativt arbete som behöver göras i januari. Lönerapportering stod högt upp på listan så då gjorde jag den, vilket bara tog ett par minuter, och kunde sen bocka av lönerapportering från listan. Så gör det bara, är mitt tips till andra.
Bild: Frändefors golv
Frändefors Golv AB är ett familjeföretag, grundat mitten av 80-talet, med kunder i Mellerud och Trollhättan med omnejd. De är ett av de cirka 150 000 företag med anställda som varje år rapporterar slutliga, faktiskt utbetalda, löner till Fora. Genom rapporteringen får Fora uppgifter om företagets faktiskt utbetalda löner för föregående år och vilka anställda arbetare företaget har haft. Uppgifterna om slutliga löner används till att räkna ut företagets slutliga kostnad för försäkringar och tjänstepension för föregående år. Den slutliga kostnaden jämförs med hur mycket pengar företaget redan har betalat. Har företaget betalat för lite eller för mycket justeras detta på februarifakturan.
Genom lönerapporteringen får Fora också information om vilka arbetare företaget har haft under året och hur mycket de har tjänat. Uppgifterna används till att beräkna och föra över pensionspremier till de pensionsbolag som förvaltar arbetarnas pengar. Den som räknas som företagare ska inte tas med i lönerapporteringen.
Ska du också rapportera slutliga löner?
På uppdrag av Pensionsnämnden gör Fora varje år en uppföljning av de anslutna pensionsbolagen i syfte att säkerställa att de fortsatt uppfyller de gällande anslutningsvillkoren för Avtalspension SAF-LO (ASL).
Allhelgonahelgen är den helg under året då många av oss minns våra närstående som har gått bort. Det kan också vara en tid att tänka på sin egen bortgång. Vet du vad som händer med din tjänstepension den dag du inte längre finns?
Arbetsmarknadens parter har kommit överens om en ändring i försäkringsvillkoren som innebär att grundpremien (före detta minimipremien) höjs till 1 000 kronor per år från och med 2024 för företag som inte har anställda. Kostnaden för 2024 debiteras i efterhand i början av 2025.
Tjänstepensionens dag firas varje år den 27 september. Syftet är att uppmärksamma och påminna om att tjänstepension är en viktig förmån som har stor betydelse för den totala pensionen.
Foras nuvarande vd, Elisabeth Wisén, lämnar sin position. Hon ersätts av Charlotte Anderén Fornander, som tillträder som tillförordnad vd från och med den 1 september 2024.